Zaken doen in het buitenland, maar hoe?

Zaken doen in het buitenland, maar hoe?

Als u plannen heeft om te gaan exporteren, kunt u kiezen tussen directe en indirecte export. Bij directe export gaat u zelf op zoek naar klanten en houdt u ook zelf contact met de buitenlandse afnemer. U maakt de afspraken met de klant en stuurt hem direct uw factuur. Het voordeel van deze exportvorm is dat u onafhankelijk bent en alles in eigen hand houdt. U bent geen geld kwijt aan een derde partij, waardoor uw winstmarge groter is. Maar u heeft wel tijd, geld, kennis en de juiste medewerkers nodig om directe export op te zetten.

Handelsagent
Indirecte export werkt anders. Als u daarvoor kiest, schakelt u iemand in die uw onderneming en producten in het exportland vertegenwoordigt. Vaak is dat een handelsagent of een distributeur/wederverkoper. Hij kent de markt en heeft toegang tot verschillende afzetkanalen. Dat kan uw exportkansen flink vergroten. Bovendien kent de handelsagent de situatie in het land weet hij met welke juridische en culturele aspecten u rekening moet houden. Groot voordeel is dat u niet hoeft te investeren in tijd en personeel. Het is daarom een aantrekkelijke exportvorm voor startende exporteurs. Wel moet u de handelsagent of een distributeur voor zijn of haar diensten betalen. Dat gaat van uw winst af.

Voorbereiden en afspraken vastleggen

Wees goed voorbereid als u uw exportplannen wilt waarmaken. Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u veel informatie over internationaal zaken doen. En om alle facetten van de export op een rijtje te krijgen, kunt u een exportplan maken. En welke manier van exporteren u ook kiest, zorg ervoor dat u afspraken schriftelijk vastlegt. De brancheorganisatie Verbond van Nederlandse Handelsagenten en Importeurs en de International Chamber of Commerce (ICC) Nederland hebben hier modelcontracten voor, die u als basis kunt gebruiken.

Nieuwe risico’s
Als u gaat exporteren veranderen ook uw risico’s. Uw goederen kunnen bijvoorbeeld tijdens het transport beschadigd of gestolen worden of buitenlandse afnemers kunnen wanbetalers blijken te zijn. Bespreek daarom met ons welke verzekeringen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kredietverzekering, een zakelijke reisverzekering, een rechtsbijstandsverzekering en een transportverzekering. Wij adviseren u graag.