Werken in het buitenland? Voorkom een later AOW-gat

Werken in het buitenland? Voorkom een later AOW-gat

Iedereen die in Nederland woont, is automatisch verzekerd voor de AOW. Gedurende 50 jaar voor uw AOW ingaat, bouwt u ieder jaar 2% AOW-rechten op. Het maakt daarbij niet uit welke nationaliteit u heeft en of u wel of niet gewerkt heeft. Die 50 jaren zijn belangrijk, want u krijgt alleen een volledig AOW-pensioen als u die hele periode ononderbroken in Nederland woonde. Is dat niet het geval, dan krijgt u een lagere AOW-uitkering. Woonde u bijvoorbeeld 5 jaar in het buitenland, dan valt uw AOW-uitkering 10 procent lager uit.

Verzekerd blijven
De Sociale Verzekeringsbank (SVb) heeft becijferd dat in 2025 ongeveer 600.000 mensen door hun tijdelijke verblijf in het buitenland een AOW-gat hebben. Het gaat dan niet alleen om mensen die een tijd in het buitenland hebben gewerkt, maar ook om degenen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen. Hoe kunt u zo’n AOW-gat nu het beste voorkomen? Als u weet dat u slechts tijdelijk buiten Nederland gaat werken, kunt u onder voorwaarden verzekerd blijven. U vraagt dan bij de SVb een ‘Verklaring toepasselijke sociale verzekeringswetgeving’ aan. Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan kunt u zich vaak bij de SVb vrijwillig verzekeren voor de AOW. Bespreek ook met uw werkgever wat in uw situatie een goede oplossing is.

Zelf maatregelen treffen
Het is niet altijd gunstig om u vrijwillig bij te verzekeren voor de AOW. Misschien is het gat maar klein en vindt u compensatie niet nodig. Er zijn bovendien andere mogelijkheden om uw pensioeninkomsten te verbeteren. Gaat u in het buitenland werken of heeft u in het buitenland gewerkt? Klop dan bij ons aan om te bespreken wat voor gevolgen dat heeft voor uw totale pensioen en wat uw mogelijkheden zijn om die gevolgen te beperken.