Weer meer ongelukken met vrachtwagens

Weer meer ongelukken met vrachtwagens

Waardoor het aantal vrachtwagenongelukken is toegenomen, ligt aan een combinatie van factoren. Allereerst is de economie aangetrokken en dat heeft onvermijdelijk geleid tot meer verkeersdrukte. Dan neemt ook het aantal ongelukken toe. Maar door de economische bloei is ook de arbeidsmarkt krapper geworden. Er zijn duizenden vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Als die niet vervuld worden, lijkt iedereen met een groot rijbewijs geschikt om de weg op te gaan. Maar onervaren chauffeurs maken eerder brokken. ​

Verminderde alertheid
Het personeelstekort heeft de werkdruk van chauffeurs vergroot, onder meer doordat zij alweer ingezet worden voor een rit terwijl ze eigenlijk moeten rusten. Meer stress, meer haast, meer vermoeidheid leiden tot verminderde alertheid, de belangrijkste oorzaak van vrachtwagenongevallen op snelwegen. En ten slotte gebruiken chauffeurs tegenwoordig tijdens het rijden vaker de smartphone, navigatieapparatuur en boordcomputer te gebruiken. Ook dat is slecht voor de alertheid, want het leidt toch behoorlijk af.

Ongevallen voorkomen
Om verkeersongevallen te voorkomen, is aandacht voor het vak cruciaal. Dat betekent investeren in de opleiding en de begeleiding van beginnende chauffeurs. Verder is het goed om het rijgedrag van chauffeurs te monitoren. Dat geeft inzicht in wat er precies aan de hand is als het fout gaat. En bij het plannen zou rekening gehouden moeten worden met het bioritme van de chauffeur, zeker bij het wisselen van dag- en nachtroosters. Klachten van chauffeurs over vermoeidheid, stress en werkdruk moeten bovendien serieus genomen worden. Overweeg daarnaast de mogelijkheid om het bedienen van navigatieapparatuur en de boordcomputer uit te schakelen tijdens het rijden. En kom met een duidelijk smartphonebeleid.

Goederen laten transporteren
Wat kunt u doen als u goederen laat transporteren? Verwacht niet dat een chauffeur altijd direct telefoontjes of berichten van uw bedrijf kan beantwoorden. Zijn aandacht hoort op de weg gericht te zijn. Ook zijn afspraken over leveringstijden misschien soepeler in te vullen, waardoor de chauffeur meer ontspannen onderweg is.

Kunnen uw verzekeringen beter?
Een toegenomen kans op ongevallen en meer aandacht voor verkeerveiligheid. Een goede aanleiding om ook uw vrachtwagen- en de transportverzekeringen weer eens onder de loep te nemen. Wij bespreken graag wat er beter kan en welke mogelijkheden verzekeraars u bieden.