Wat doet u met uw vrijgekomen lijfrente?

Wat doet u met uw vrijgekomen lijfrente?

Als uw lijfrenteverzekering afloopt, is het de bedoeling dat u het opgebouwde kapitaal omzet in periodieke uitkeringen. U bent helemaal vrij om voor die uitkeringen zelf een aanbieder te kiezen. En dat is maar goed ook. Want uit recent onderzoek is gebleken dat er in de hoogte van uitkeringen grote verschillen zijn, die kunnen oplopen tot 35%. Door een verkeerde keuze kunt u tienduizenden euro´s mislopen. Wij raden u daarom met klem aan niet zomaar ‘ja’ te zeggen tegen het eerste, beste aanbod. Klop liever bij ons aan voor advies. Wij kunnen marktbreed vergelijken en laten u zien welke oplossingen er zijn voor uw situatie.

Geld laten staan
Bovendien bespreken we eerst met u of omzetting op dit moment de beste keuze is. Dat is onder meer afhankelijk van uw leeftijd. Vanaf uw AOW-leeftijd valt u in een ander belastingtarief. Als u uw lijfrente omzet vóór uw AOW-leeftijd, betaalt u meer belasting dan wanneer de uitkeringen daarna starten. Waar u ook rekening mee moet houden, is dat alleen lijfrentekapitaal dat is opgebouwd vóór 2014 vanaf het 65ste jaar mag worden uitgekeerd.

U bent niet verplicht uw lijfrentekapitaal direct om te zetten in periodieke uitkeringen. U kunt het geld ook nog een tijd te laten staan. Het bedrag kan dan verder aangroeien, wat weer gunstig is voor de latere uitkeringen. Wat verstandig is, bespreken we graag met u en hangt onder meer af van de vraag of u de extra inkomsten al nodig heeft.

Op tijd actie ondernemen
Als u uw lijfrente wel vrij laat komen, moet de omzetting naar periodieke uitkeringen op tijd plaatsvinden. Voor 31 december van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin het lijfrentekapitaal vrijkwam, moet u actie ondernemen. Anders loopt u het risico dat u in één keer belasting moet betalen over het hele bedrag. Ook kunt u nog een fiscale boete van 20% krijgen als u te laat uw lijfrente-uitkering aankoopt. 

Laat u adviseren
Lijfrente is ingewikkelde materie met financiële, juridische en fiscale aspecten. Wij bespreken graag met u hoe uw situatie is, wat uw mogelijkheden zijn en welke oplossingen passen bij uw wensen. Ook gaan we desgewenst op zoek naar een goede aanbieder van lijfrente-uitkeringen.