Voordeursloten kunnen veiliger

Voordeursloten kunnen veiliger

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg in het laatste kwart van de vorige eeuw de criminaliteit sterk, maar daalden de cijfers weer sinds het begin van deze eeuw. Hoe dat komt? Het CBS weet het niet precies, maar denkt dat de afname van het aantal drugsverslaafden daaraan heeft bijgedragen. Deze groep was voor een groot deel verantwoordelijk voor de diefstal- en inbraakcijfers.

Helft voordeuren niet beveiligd
Een tweede belangrijke verklaring voor de daling is dat we steeds vaker preventieve maatregelen treffen om criminaliteit zoals inbraak te voorkomen. Het gaat dus de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken blijkt namelijk dat meer dan de helft van de voordeuren in Nederland onvoldoende beveiligd is.

Cilindertrekken
Een groot risico is bijvoorbeeld het cilinderslot. Een inbreker kan dat slot – dat een beetje uitsteekt –met speciaal gereedschap redelijk gemakkelijk uit de deur trekken. Hij kan dan binnen een minuut binnen zijn. Dat cilindertrekken kan weliswaar voorkomen worden met een stevig beslag, maar die bescherming is slechts bij twee op de vijf woonhuizen gerealiseerd. Andere maatregelen die mensen met een slecht beveiligde voordeur treffen zijn: het plaatsen van twee extra sloten, boven en onder de voordeur ( 7,5 procent), een driepuntsslot (16,5 procent) of een extra hendeltje aan de voordeur (33 procent).

Voordeur op slot
Een andere inbraakmethode bij slecht beveiligde voordeuren is flipperen. De inbreker opent dan de deur door een plastic plaatje tussen deur en kozijn te steken. Zo’n 8,5 procent van de ondervraagden heeft wel een anti-inbraakstrip geplaatst om flipperen te voorkomen. Ook door de deur op slot te draaien voorkomt u flipperen. Toch geeft 7,9 procent van de hoofdbewoners aan de voordeur nooit op slot te draaien. En van de andere huisgenoten, waaronder kinderen, doet zelfs een kwart tot 40 procent de voordeur nooit op slot.

Korting op de verzekeringspremie
Nederland kan nog veiliger worden door meer aandacht voor preventie. Ga eens na wat u aan woningbeveiliging kunt doen. Bij een aantal verzekeraars kunt u met een goed beveiligde woning een korting krijgen op de verzekeringspremie. Wilt u meer weten of wilt u advies over een goede en betaalbare inboedelverzekering? Wij zijn u graag van dienst.