Verhuizen. Welke verzekeringen past u aan?

Verhuizen. Welke verzekeringen past u aan?

Als u een hypotheek afsluit voor een nieuwe woning, is een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) verplicht. Die moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd. Deze opstalverzekering hoeft niet te worden afgesloten bij uw hypotheekverstrekker. U bent vrij om uw eigen verzekeraar te kiezen. De premie is afhankelijk van de dekking, de locatie en de grootte van uw woning en de mate van beveiliging en kan na een verhuizing dus hoger of lager uitvallen. Verhuist u naar een appartementencomplex? Vraag dan de Vereniging van Eigenaren of er een opstalverzekering voor alle deelnemers is.

Opstalverzekering voor beide woningen
Misschien verhuist u nog niet direct, bijvoorbeeld omdat u de nieuwe woning nog aan het verbouwen bent. In die situatie moeten beide woningen verzekerd zijn. Een verbouwing kan bovendien gevolgen hebben voor de dekking. Die kan beperkt worden als de woning bijvoorbeeld niet volledig wind- en waterdicht is of als het pand nog lange tijd niet bewoond wordt. Brand is dan wel verzekerd, maar storm-,- hagel- en waterschade vaak niet. Geef dus altijd door aan uw verzekeraar dat u nog niet in het nieuwe huis woont en dat u aan het verbouwen bent.

Inboedelverzekering: andere dekking, andere premie, andere verzekeraar?
Ook uw inboedelverzekering moet opnieuw bekeken worden als u gaat verhuizen. Misschien moet uw dekking worden aangepast, bijvoorbeeld omdat uw inboedel is uitgebreid of omdat u in de nieuwe buurt andere verzekeringswensen heeft. Verder kan de premie op de nieuwe locatie veranderen, bijvoorbeeld omdat de kans op schade of diefstal daar groter of kleiner is dan in de buurt van uw oude woning. U kunt eventueel overstappen naar een andere inboedelverzekeraar.

Binnen half jaar verhuizen
In de verhuisperiode bieden de meeste inboedelverzekeringen dekking op beide adressen. Uw bouwmateriaal en de spullen die u al verhuisd heeft, zijn dan verzekerd. Maar let op: die periode is wel gemaximeerd, meestal op 180 dagen. U moet na dat halve jaar verhuisd zijn, anders vervalt de dekking voor de spullen in de nog niet bewoonde woning. Ten slotte wijzen we u nog even op de verhuizing zelf. Keert uw inboedelverzekering ook uit als goederen tijdens de verhuizing beschadigd of gestolen worden? Goed om dat even te checken.

Dekking en premie aangepast
Uw verhuizing kan ten slotte gevolgen hebben voor uw auto-, brommer-, motor- of fietsverzekering. De premies van deze verzekeringen zijn namelijk ook afhankelijk van de buurt waar u woont. Voor de meeste andere verzekeringen geldt dat niet. Wel moet u uw adreswijziging doorgeven, anders kunt u belangrijke post niet ontvangen.

Gaat u verhuizen? Wij bespreken wat de gevolgen zijn voor uw polissen en zorgen ervoor dat u ook op uw nieuwe adres op maat verzekerd bent.