U en uw auto klaar voor de winter

U en uw auto klaar voor de winter

Met de volgende tips zorgt u ervoor dat u en uw auto klaar zijn voor ritten in kou en sneeuw.

Schaf winterbanden aan. Die geven meer grip op de weg, niet alleen bij sneeuw en vrieskou, maar vanaf een temperatuur onder de 7 graden Celsius en ook bij een nat wegdek. Gaat u met de auto op wintersport? Bedenk dan dat in sommige landen winterbanden verplicht zijn.

Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant.

Een ijskrabber hoort bij de standaard- winteruitrusting. Gebruik ook een speciale deken om bevriezing van de voorruit te voorkomen. U hoeft dan minder te krabben.

Een slotontdooier komt goed uit om uw deur open te krijgen. Maar bewaar de slotontdooier niet in uw auto, want dan kunt u er niet bij op het moment dat u het nodig heeft.

Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in met vaseline om bevriezing te voorkomen. U kunt ook een speciale spray, een rubberstick of talkpoeder gebruiken.

De handrem kan vastvriezen. Gebruik bij parkeren daarom niet de handrem, maar zet de auto in een versnelling.

De zelfontlading van de accu gaat sneller bij koude temperaturen. Zorg er daarom voor dat u bij lage temperaturen niet alleen korte ritjes maakt, want de dynamo kan dan de accu niet voldoende bijladen.

Strooizout tast metaal van carrosserie, onderstel en velgen aan. Een regelmatige wasbeurt is daarom verstandig.

Zorg voor schone ruiten, die beslaan minder snel. Gebruik de airco om de condens weg te krijgen.

Pas uw rijstijl aan bij gladheid of verminderd zicht.

Stel een winterpakket samen voor het geval u vast komt te zitten in de sneeuw en de kou. Denk aan een zaklamp, een lifehammer, een veiligheidsvest, een zonnebril, een deken en voldoende drinken. Om wegrijden uit diepe sneeuw makkelijker te maken gebruikt u een paar matten, een schep en een veger.

Breng uw auto naar de garage voor een winterbeurt. Banden, remmen, ruitenwissers, vloeistoffen, elektrische systemen, accu, verlichting en sloten worden dan helemaal gecheckt.

Polis met ruime vergoedingen
In de winter neemt de kans op autoschade met maar liefst 60% toe. Wilt u zeker weten dat uw autoverzekering u bij schade voldoende te bieden heeft? Kies dan voor een polis met ruime vergoedingen en een verzekeraar die bekend staat om een snelle schadeafwikkeling. Wij adviseren u graag en letten erop dat u niet te veel betaalt.