Tweedehands pleziervaartuig iets voor u?
De lente breekt aan, we komen onze huizen weer uit en gaan naar buiten. Lekker wandelen, fietsen of….varen. Is een nieuwe boot voor u niet te betalen, kijk dan eens of u een pleziervaartuig van iemand over kunt nemen. Hoe gaat u dan het beste te werk?
– Weet wat u wilt. Denk goed na over hoe en waar u uw boot wilt gebruiken. Wilt u de rivieren op of de meren? Naar Engeland varen of door de Amsterdamse grachten? En met hoeveel mensen gaat u aan boord? Met zijn tweeën of met een hele vriendenkring? Uw vaarwensen bepalen welke boot geschikt voor u is.
– Bedenk wat voor schipper u bent. Wilt u dat het varen een actieve inspanning is of koerst u liever achteroverleunend over het water? Het ene schip vraagt meer van u dan het andere.
– Bepaal uw budget. Hoeveel bent u bereid uit te geven aan de boot? Denk niet alleen aan de aanschafkosten, maar ook aan liggeld, verzekeringen en onderhoud.
– Beoordeel de staat van de boot. Boten hebben geen verplichte APK, dus u moet zelf kunnen beoordelen of het schip goed onderhouden is. Heeft u daar geen verstand van? Neem dan een goede taxateur in de arm. Besef wel dat een slecht onderhouden boot weliswaar goedkoper is, maar dat het herstel u nog veel tijd, geld en energie kost.
– Maak een proefvaart. Pas als u met de boot op het water bent, merkt u of de boot u echt bevalt. Een proefvaart kan ook bepaalde gebreken aan het licht brengen.
– Stel een koopcontract op waarin u de afspraken met de verkoper vastlegt. Voeg foto’s van de boot toe en een lijst van accessoires die u overneemt.
Verantwoorde lening
Ook een tweedehands boot kan prijzig zijn. Heeft u dat geld niet achter de hand, bespreek dan met ons of u verantwoord kunt lenen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een financiering te krijgen. Wij gaan na welke lening bij u past.
Goed verzekerd het water op
Daarnaast adviseren wij u graag over de verzekeringen voor uw pleziervaartuig. Want schade door aanvaringen, brand en diefstal wilt u ongetwijfeld vergoed krijgen. U kunt de dekking zo uitgebreid maken als u zelf wilt. U kunt bijvoorbeeld extra kosten meeverzekeren, zoals hulp- en bergloon, sleeploon en een vervangend vakantieverblijf als u uw boot door schade niet meer kunt gebruiken. Ook persoonlijke ongevallen en aansprakelijkheid (WA) kunt u op de polis laten opnemen.
Regel de financiële kant van uw pleziervaartuig goed en vraag ons om advies.