Studentenrisico’s zijn vaak al verzekerd

Studentenrisico’s zijn vaak al verzekerd

Verzekeringen zullen voor uw kind niet op de eerste plaats komen als hij op eigen benen gaat staan. Misschien goed dat u dat onderwerp toch even onder de aandacht brengt. Veel risico’s zijn trouwens al verzekerd. Welke verzekeringen zijn relevant voor een student?

Zorgverzekering.
Uw kind is vanaf zijn 18e verplicht een basisverzekering af te sluiten voor de zorgkosten. Laat hem zorgtoeslag aanvragen als dat nog niet gebeurd is, dan is een groot deel van de premie gecompenseerd. Niet alle zorgkosten zijn verzekerd met de basisverzekering. Uw kind kan zich daarom aanvullend verzekeren bijvoorbeeld met een speciale studentenverzekering. We adviseren hem daar graag over.

Inboedel en aansprakelijkheid. Dan de stomme ongelukjes: totaal onbedoeld iemands bril van zijn gezicht slaan, andermans camera laten vallen of iemands laptop van de tafel stoten. Voor die schade biedt een aansprakelijkheidsverzekering uitkomst. Veel verzekeraars bieden studenten een gecombineerde inboedel/aansprakelijkheidsverzekering aan. Dat lijkt mooi, maar heeft uw kind daar iets aan? De aansprakelijkheidsverzekering is overbodig als u zelf als ouder al een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking heeft. Uw uitwonende, studerende kind is dan automatisch meeverzekerd. Alleen een inboedelverzekering dan? Uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) blijkt dat bijna 60% van de verzekeraars voor een losse inboedelverzekering een tarief rekent dat gebaseerd is op de volledige woning. Als uw kind slechts één kamer in het studentenhuis bewoont, betaalt hij dus relatief veel. De vraag is ook wat de inboedel van uw kind waard is. Als er alleen wat tweedehands meubels in zijn kamer staan, kan hij misschien beter zorgen voor een spaarpotje, om bij volledige schade de boel te kunnen vervangen.

Waardevolle spullen.
Iets anders zijn waardevolle zaken waar uw kind niet buiten kan en waar hij zeer aan gehecht is. Denk bijvoorbeeld aan de laptop, de mobiele telefoon en muziekinstrumenten. Die kan uw zoon of dochter verzekeren, en dan niet alleen binnenshuis maar ook buiten de deur. Laat uw kind contact opnemen met ons kantoor om die verzekeringen te regelen.

Reisverzekering.
Heeft u zelf een doorlopende reisverzekering voor het hele gezin? Ga dan na of deze verzekering ook geldt voor uitwonende studerende kinderen. Maar misschien maakt uw kind een avontuurlijke reis of gaat hij voor zijn studie een poosje naar het buitenland. Dan biedt uw doorlopende reisverzekering wellicht onvoldoende dekking. Wij adviseren hoe hij zich in dat geval wel goed verzekert.

Gaat uw kind op kamers? Laat hem contact opnemen met ons kantoor. Wij bespreken wanneer hij nog met u meeverzekerd is en wanneer hij zelf iets moet afsluiten.