Sparen in het buitenland, is dat wat?

Sparen in het buitenland, is dat wat?

Meestal kunt u niet zomaar in een ander land een spaarrekening openen. Want banken stellen vaak als voorwaarde dat u in het betreffende land woont. Dat geldt zelfs binnen de EU waar in principe vrij verkeer van kapitaal bestaat. Wel is het mogelijk om uw geld onder te brengen bij een buitenlandse bank die in Nederland actief is. Als deze een hogere rente biedt kan dat gunstig zijn. Maar is uw geld op die bank ook veilig?

Welk depositogarantiestelsel?
De meeste internationale banken die in Nederland actief zijn, hebben een hoofdkantoor in Nederland en beschikken daardoor over een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). Ze vallen dan automatisch onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dat houdt in dat u de eerste 100.000 euro gegarandeerd terugkrijgt als de bank failliet gaat. Die garantie geldt overigens ook voor banken die vallen onder het Europees depositogarantiestelsel. Sparen is bij die banken net zo veilig als bij een Nederlandse bank. Wel moet u in geval van een faillissement een beroep doen op de centrale bank van het betreffende EU-land. Spaart u bij een bank buiten de Europese Unie, dan geldt er een ander, of misschien zelfs helemaal geen depositogarantiestelsel. Dat kan echt een risico zijn.

Belasting ontwijken?
Stel, u slaagt er toch in uw geld op een buitenlandse bank te zetten, kunt u dan belasting ontduiken? Dat wordt lastig. Alle rentes die u ontvangt in een ander EU-land worden automatisch doorgegeven aan de Nederlandse Belastingdienst. Heeft Nederland geen belastingverdrag met het land waar u spaart, dan heeft u kans dat u twee maal vermogensbelasting betaalt. Dan bent u behoorlijk duur uit.

Sparen in vreemde valuta
U kunt in het buitenland misschien geen spaarrekening openen, maar kunt u binnen Nederland wel sparen in andere valuta? Sommige banken bieden inderdaad die mogelijkheid, maar vaak zijn daar voorwaarden en kosten aan verbonden. En u loopt een risico. De vreemde munteenheid kan namelijk in waarde dalen en dan wordt uw spaargeld minder waard. Omgekeerd is een koerswinst natuurlijk ook mogelijk.

Wij gaan graag met u in gesprek over uw spaardoelen, de spaarmethodes die daar bij passen en andere mogelijkheden die u heeft om uw vermogen te laten groeien.