Pelletinstallatie niet zonder risico’s
De pelletkachels zijn populair bij mkb’ers, maar helaas kunnen ze door verschillende oorzaken risicovolle situaties opleveren. In de pelletkachels worden brokjes geperst houtafval verbrand. Maar de aanvoer van die brokjes moet wel met beleid gebeuren: u mag niet te veel ineens storten. Verder moet u de schoorsteen regelmatig laten vegen. Veel ondernemers laten dat na omdat ze er vanuit gaan dat de kachels volledig schoon verbranden. Dat klopt niet. De schoorsteen kan ook met een pelletkachel vuil worden en het risico van een schoorsteenbrand neemt dan toe.
Erkende installateur
Dan de installatie van een pelletkachel. U kunt er bij doe-het-zelfmarkten voor een relatief lage prijs een aanschaffen. Maar dat betekent niet dat het aansluiten ook een doe-het-zelfklus is. Want daarvoor is kennis en ervaring nodig. Zo bleek onlangs uit brandonderzoek van het Team Brandonderzoek Noord-Nederland dat oude gaskachels werden vervangen door pelletkachels, terwijl de bestaande gasafvoer daarvoor totaal ongeschikt was. Of ze werden aangesloten aan een geveluitgang, terwijl een pelletkachel een verticale pijp door het dak nodig heeft. Het risico is dan dat de ventilatie niet sterk genoeg is om verbrandingsgassen naar buiten te stuwen. De gassen kunnen dan het gebouw binnenkomen. Dat kan dodelijk zijn. Schakel dus altijd een erkende installateur in.
Preventie-eisen
Vanwege de risico’s is de subsidie op pelletkachels sinds begin dit jaar afhankelijk geworden van installatie door een expert. Ook stellen verzekeraars eisen op het gebied van preventie, onderhoud en gebruik. U moet:
– een onderhoudscontract hebben met een erkend installateur voor jaarlijks onderhoud.
– ten minste eenmaal per jaar het rookkanaal van de pelletkachel laten reinigen door een schoorsteenveger die ASPB-lid is.
– zorgen voor van een blusvoorziening op de aanvoerleiding van de pelletkachel.
De risico’s van brand in kaart gebracht
Ook al investeert u veel in preventie, brand is nooit helemaal uit te sluiten. Laat u daarom adviseren over goede verzekeringen, zowel voor materiële schade als voor letselschade, milieuaansprakelijkheid en bedrijfsschade doordat uw bedrijf stil komt te liggen. Wij brengen alle risico’s van brand in kaart en bespreken met u hoe u die het best kunt verzekeren.