Partnerpensioen niet altijd goed geregeld
Als u pensioen opbouwt bij uw werkgever, is de kans groot dat er in de regeling een partnerpensioen (ook wel nabestaandenpensioen) is opgenomen. Dat is bestemd voor uw partner, voor wanneer u overlijdt. De hoogte van het partnerpensioen bedraagt meestal 70 procent van uw ouderdomspensioen. Klinkt goed, maar hoe is het partnerpensioen precies geregeld?
Opbouwen of verzekerd?
Een pensioenregeling kan op twee manieren het partnerpensioen geregeld hebben: op opbouwbasis of op risicobasis. In de opbouwvariant wordt er – net als het ouderdomspensioen – een kapitaal opgebouwd. Als u overlijdt, ontvangt uw partner sowieso een pensioen. Bij een partnerpensioen op risicobasis is dat nog maar de vraag. Het risico van overlijden is dan verzekerd, maar alleen gedurende de periode dat u aan de regeling deelneemt. Wanneer u in deze periode overlijdt, krijgt uw partner een nabestaandenpensioen uitgekeerd. Maar als u met pensioen gaat of een baan accepteert bij een andere werkgever, verlaat u de regeling en is er voor uw partner niets. Wordt u werkloos, dan blijft het partnerpensioen wel beschermd in de ww-periode. Maar als u daarna in de bijstand belandt, vervalt de dekking.
Samenwoners opgelet
Gehuwden en geregistreerd partners kunnen automatisch rekenen op het partnerpensioen van het pensioenfonds. Voor samenwoners geldt dat niet. Het pensioenfonds keert dan alleen uit als er een samenlevingscontract is. Soms wordt er geëist dat u ‘in elkaars levensonderhoud voorziet’. Of dat u een minimale periode samenwoont, bijvoorbeeld zes maanden of zelfs vijf jaar. Vraag dat na bij het pensioenfonds. En zorg ervoor dat uw partner officieel is aangemeld voor het partnerpensioen.
Tref maatregelen
Controleer hoe het gesteld is met het partnerpensioen. Is er geen partnerpensioen of is dat maar mager ingevuld? Er zijn verschillende mogelijkheden om het inkomen na overlijden van een partner veilig te stellen. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.