Opknapwoning kopen. Let op de kosten.

Opknapwoning kopen. Let op de kosten.

Als een koopwoning niet voldoet aan de modernste wooneisen, is dat terug te zien in de prijs. Die is dan vaak een stuk vriendelijker. Dat lijkt een buitenkansje voor u als starter. Maar bent u echt voordeliger uit? Schat de kosten van tevoren goed in en stel uzelf de volgende vragen:

Wat moet er aan de woning gebeuren?
Als er van alles mankeert aan de fundering, het dak, de muren en de riolering, heeft u geen opknapwoning maar een bouwval. De renovatie is dan een enorme klus en gaat in de papieren lopen. Gaat het vooral om de badkamer, de keuken, de vloer en de kozijnen en moet alles weer eens goed in de verf gezet worden? Dan zijn verbouwing en kosten te overzien. Breng in kaart wat er precies moet gebeuren en vraag een bouwkundige keuring aan.

Goed om te weten: sinds 1 februari staat er in een koopcontract standaard een bouwkundig voorbehoud. Als na onderzoek blijkt dat de woning ernstige gebreken heeft of als noodzakelijke herstelkosten boven een afgesproken maximum komen, kan de koop van de woning worden ontbonden.

Hoe houdt u de kosten laag?
Een opknapwoning is alleen goedkoper als u de verbouwingskosten laag houdt. Stel daarom vooraf een begroting op en reken 10% extra voor onvoorziene tegenslagen. Vraag verschillende offertes op zodat u goed prijzen kunt vergelijken. Specialistisch werk moet u aan een vakman overlaten, maar verder zou u zoveel mogelijk zelf moeten doen. Want arbeidsloon maakt een verbouwing duur. De verbouwingkosten gaan verder omlaag als u actief op zoek gaat naar voordelig bouwmateriaal.

Welke andere kosten zijn er nog?
Een verbouwing kost tijd en als u daardoor nog lange tijd in uw huurhuis moet blijven wonen, bent u toch duur uit vanwege de dubbele woonlasten. Vraag ons ook wat het betekent voor uw woonverzekeringen als u twee woningen heeft. Daar zitten soms addertjes onder het gras.

Welke financiering kunt u krijgen?
​Hoeveel hypotheek u kunt krijgen, hangt af van uw financiële situatie. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? U bent welkom voor een hypotheekgesprek.

Wat zijn extra financieringsmogelijkheden?
Sommige gemeenten verlenen startersleningen, waardoor de koop van de eerste woning eerder haalbaar wordt. Een schenking van uw ouders of een speciale hypotheek die rekening houdt met uw carrièreperspectief, is ook een mogelijkheid. En ten slotte kunt u Nationale Hypotheekgarantie (NHG) krijgen, waardoor de hypotheekrente lager uitvalt. Als u energiebezuinigende maatregelen treft, kunt u bovendien profiteren van een gunstige NHG-regeling. Vraag ons naar de mogelijkheden.