Kleinkind mee op buitenlandse vakantie? Regel alles goed

Kleinkind mee op buitenlandse vakantie? Regel alles goed

Als u met een kind naar het buitenland gaat, moet u daarvoor toestemming hebben van zijn ouders, ook als het om uw eigen kleinkind gaat. U kunt zelf iets op papier zetten, maar voor een snellere grenscontrole kunt u beter gebruikmaken van het Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland. Zijn de ouders gescheiden, maar hebben ze wel allebei het gezag over het kind? Dan moeten zij beiden het formulier ondertekenen. Gaan er meer kleinkinderen mee? Vul voor elk kind een formulier in.

Papieren in orde
Laat een kopie van de toestemming bij de ouders achter en vraag hun telefonisch bereikbaar te zijn als u op het vliegveld bent. Voor controle van hun handtekening, kunt u het beste een kopie van de paspoorten van de ouders meenemen. En ter identificatie is daarnaast een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind nodig, waarop ook de oudergegevens staan. Sommige landen hebben aanvullende voorwaarden voor het reizen met een minderjarige. Vraag het consulaat of de ambassade om informatie. Verder moeten kinderen die naar het buitenland reizen, een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Dat geldt voor alle kinderen, dus ook als zij jonger zijn dan 12 jaar.

Zorg voor een reisverzekering
Dan de verzekeringen. Als zijn ouders een doorlopende reisverzekering met gezinsdekking hebben, dan is uw kleinkind verzekerd. Ook als hij met u, maar zonder zijn ouders op vakantie is. Is die reisverzekering er niet? Bij sommige verzekeraars kunt u een kortlopende reisverzekering afsluiten, waarop uw kleinkind meeverzekerd kan worden. Vraag ons om informatie en advies. Heeft u zelf al een doorlopende reisverzekering? Dan kan uw kleinkind niet meeverzekerd worden. Het is dan goed als de ouders speciaal voor deze vakantie een kortlopende reisverzekering voor uw kleinkind afsluiten. Bagage en medische kosten in het buitenland zijn dan verzekerd.

Wij adviseren u graag over de reisverzekering en maken de polis direct voor u in orde.