Inbreker weet waar uw sieraden liggen

Inbreker weet waar uw sieraden liggen

Voor inbrekers is de ene buit de andere niet. Smartphones, laptops en tablets lijken aantrekkelijk om mee te nemen. Maar de spullen moeten in een tas en dat kan opvallen. Bovendien moet je als dief de apparaten nog zien te verkopen. Veel krijg je daar niet meer voor. En er zijn tegenwoordig terugvindprogrammaatjes waarmee je als dief gemakkelijk gelokaliseerd kunt worden. Bij elkaar opgeteld zijn dat veel risico’s.

Buit in een paar minuten binnen
Nee, de favoriete buit van inbrekers bestaat uit geld en sieraden. Beide zijn gemakkelijk in de jaszak te stoppen. Geld is ideaal, want dat kun je zonder sporen na te laten direct uitgeven. Sieraden zijn vaak veel waard en dat weegt weer op tegen het risico van ontdekking. Daar komt bij dat geld en sieraden vaak gemakkelijk te vinden zijn, omdat mensen deze kostbare zaken vaak op dezelfde manier opbergen. Inbrekers weten dit en maken gewoon een standaardwandelingetje door het huis om binnen een paar minuten hun buit te pakken. Geld zit in een potje of envelop in de secretaire, in de buffet- of keukenla ligt de portemonnee, in de linnenkast staat een geldkistje. En op het nachtkastje vindt de dief uw sieraden. Los of in sieradendoosje. Herkenbaar?

Verzeker uw sieraden
Gestolen geld kunt u soms met een inboedelverzekering wel vergoed krijgen, maar slechts tot een bepaald maximum. Het is daarom beter om geen geld in huis te bewaren. En uw sieraden? Bedenk eens op welke plaats een inbreker die niet zal zoeken. Of schaf een kluisje aan om ze in op te bergen. Met een inboedelverzekering zijn sieraden vaak niet of slechts beperkt verzekerd. Als u schade vergoed wilt krijgen, kunt u daarom beter een kostbaarhedenverzekering afsluiten. Een voordeel is dat uw sieraden dan ook verzekerd zijn als u ze meeneemt naar een andere locatie.

Informatie vastleggen
De emotionele waarde van sieraden is vaak groter dan de financiële waarde. U heeft liever dat ze teruggevonden worden dan dat u de schade vergoed krijgt. Om de politie te helpen, is het aan te raden zoveel mogelijk informatie over de sieraden vast te leggen, bijvoorbeeld door foto’s te nemen. Bewaar verder de aankoopbonnen of de taxatierapporten. Dat bespoedigt een schadeafhandeling.

Wilt u weten hoe u uw sieraden en andere kostbaarheden het best verzekert? Wij adviseren u graag.