Hypotheekvrij aan het eind van de looptijd?

Hypotheekvrij aan het eind van de looptijd?

Uit een onderzoek van ouderenbond Anbo van begin dit jaar, bleek dat honderdduizenden ouderen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen, of dreigen te komen. Ruim 40% van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek heeft volgens de onderzoekers van de Anbo niet goed nagedacht over hoe ze hun woningschuld na 30 jaar kunnen aflossen. Wat zou het mooi zijn als u aan het eind van de looptijd hypotheekvrij bent. Maar hoe doet u dat?

Huis verkopen
Om hypotheekvrij te zijn aan het eind van de looptijd kunt u tegen de tijd uw woning verkopen en de hypotheekschuld in een keer aflossen. De vraag is dan: gaat u daarna huren of kopen? Als u besluit te huren, vormt de opbrengst van uw koopwoning een aardige spaarpot. Die kunt u gebruiken om de huur te betalen, hoewel die spaarpot op een bepaald moment wel leeg is. U kunt ook besluiten weer te gaan kopen, maar heeft u genoeg geld om te koopsom ineens te betalen? Als dat niet zo is, zult u een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. U bent dan niet hypotheekvrij en u heeft bovendien geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Bovendien moeten uw pensioeninkomsten hoog genoeg zijn om in aanmerking te komen voor de hypotheek. Als u minder dan 10 jaar van uw AOW-datum af zit, wordt daar al naar gekeken. Zelfs al verdient u nu genoeg, als uw pensioen straks erg laag is, zijn uw hypotheekmogelijkheden veel kleiner.

Hypotheek aflossen
Misschien wilt u niet verhuizen. Dan kunt u de hypotheekvrije status aan het eind van de looptijd alleen bereiken door af te lossen. Maar dat geeft een flinke druk op uw financiën, zeker als de looptijd nog maar kort is. Ook moet u bedenken of er wel voldoende vermogen overblijft nadat u de hypotheek heeft afgelost. Het is fijn om geen hypotheeklasten te hebben, maar als uw hele vermogen in het huis zit, heeft u misschien te weinig geld voor leuke dingen of voor bijvoorbeeld extra zorgkosten. Laat u daarom adviseren over een verstandig aflosschema.

Integraal advies
Aflossen of niet aflossen? Deze vraag kunt u het beste beantwoorden in het licht van uw totale financiën. Neem daarom contact met ons op voor een integraal advies.