Hoe verzekert u uw bestelauto?

Hoe verzekert u uw bestelauto?

Een bestelauto die zakelijk gebruikt wordt, kan onder voorwaarden door de Belastingdienst aangemerkt worden als grijs kenteken. Die voorwaarden hangen af van het type bestelauto en de inrichting. De twee belangrijkste voorwaarden zijn dat de totale laadruimte voorzien is van een vaste, vlakke laadvloer en dat er in de laadruimte geen zitplaatsen zijn. 

Grijs kenteken, belastingvoordelen
Voldoet uw bedrijfsauto aan de eisen, dan kan hij een grijs kenteken krijgen. Een grijs kenteken is overigens een administratieve benaming, het nummerbord is gewoon geel. Wel is de auto te herkennen door de eerste letter, die altijd een B of een V is. Aan een grijs kenteken zijn een aantal fiscale voordelen aan verbonden. Het tarief voor de wegenbelasting is lager en u kunt vrijstelling krijgen voor de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Een derde fiscale voordeel is dat u de btw bij de aanschaf van de bestelauto terug kunt krijgen. 

Zakelijk verzekeren
Mag u uw bestelauto met een grijs kenteken ook privé gebruiken? Ja, dat mag. Zolang 10% van de kilometers zakelijk gereden worden en u een btw-nummer heeft, komt u in aanmerking voor de fiscale voordelen. Maar het belastingvoordeel is slechts een onderdeel van het totale kostenplaatje. Als u de bestelauto zakelijk gebruikt, moet u hem namelijk ook zakelijk verzekeren. En dat is duurder dan een particuliere verzekering. Verzekeraars schatten het schaderisico van zakelijke auto´s hoger in omdat er doorgaans meer kilometers in gereden worden en er vaak sprake is van wisselende bestuurders. Een manier om de premie te drukken is door te kiezen voor vergoedingen exclusief btw. Van uw schadevergoeding wordt dan het btw-bedrag afgetrokken, maar dat hoeft geen probleem te zijn omdat u als ondernemer de btw van uw zakelijke uitgaven terug kunt krijgen.

Aanvullende dekkingen nodig?
Uiteraard wilt u uw bestelauto goed verzekeren. Bespreek met ons wat voor uw auto een goede dekking is. Wij laten u de verschillende mogelijkheden zien en gaan samen met u na of bepaalde aanvullingen gewenst of noodzakelijk zijn. Denk aan een inzittendenverzekering, verkeersrechtsbijstand en een transportverzekering.