Geld lenen? Laat u geen geld uit de zak kloppen

Geld lenen? Laat u geen geld uit de zak kloppen

Kredietverstrekkers die consumenten geld lenen, moeten voldoen aan eisen van betrouwbaarheid, deskundigheid en integriteit. Ze hebben een zorgplicht en moeten controleren of de kredietwaardigheid van de klant voldoende is. Ook mogen ze over de lening niet meer dan 14 procent rente vragen.

Lenen aan ondernemers
Maar als kredietverstrekkers geld willen lenen aan ondernemers, hoeven ze geen rekening te houden met de kredietwaardigheid van de klant en geldt er geen maximale rente. Waarom niet? Het idee is dat zzp’ers als ondernemer gewend zijn om risico’s in te schatten. Kredietverlening aan deze groep zou daarom niet aan strenge eisen te hoeven voldoen.

Torenhoge kredieten
De soepele regels leiden ertoe dat zzp´ers eenvoudig online torenhoge kredieten kunnen afsluiten. Ook een zzp’er die aantoonbaar weinig verdient en het geld wil gebruiken voor het aflossen van privéschulden, kan gemakkelijk aan relatief veel geld komen. Omdat er geen maximale rente geldt, kunnen kredietverstrekkers vragen wat ze willen. De woekerrente kan oplopen tot 200 procent. Het risico is dan enorm voor de lener.

Te dure lening
De vraag is of u als zzp´er werkelijk zo veel verschilt van een particuliere consument. Bedenk dat u met een eenmanszaak u altijd persoonlijk alle financiële risico´s draagt die u zakelijk neemt. Kijk daarom uit voor kredietverstrekkers die amper vragen stellen en een zeer hoge rente rekenen. U bent bij zo´n aanbieder heel duur uit en raakt daardoor misschien verder in de problemen.

Verantwoord lenen
Wilt u verantwoord geld lenen? Dan moeten de kosten passen bij uw financiële situatie. Wij adviseren u daar graag over. Wij bespreken wat uw mogelijkheden zijn en zorgen ervoor dat u de kosten van uw lening kunt dragen.