Eerst kopen of eerst verkopen?

Eerst kopen of eerst verkopen?

De vraag naar koopwoningen is al geruime tijd veel groter dan het aanbod. Daardoor is de woningmarkt steeds krapper geworden. Een potentiële koper had het afgelopen kwartaal slechts keuze uit 3,7 woningen. Door die krapte kunt u uw woning misschien snel verkopen, maar loopt u ook een risico. Want vindt u wel op tijd een nieuwe woning?

Gunstige regelingen vervallen
Als u niet op tijd een nieuwe woning kunt aanschaffen, zult u tijdelijk iets moet huren. Dat betekent twee keer verhuizen. Bovendien kunnen speciale verhuisregels vervallen als de huurperiode te lang duurt. Zo´n regel is bijvoorbeeld dat uw nieuwe hypotheek voor 50% aflossingsvrij mag zijn als u nu ook een aflossingsvrije hypotheek heeft. Maar dat kan alleen als u uiterlijk op 31 december van het jaar na het jaar van de verkoop van de oude woning een andere eigen woning koopt. Ook is het de vraag of u uw oude (lage) rente kunt meenemen naar de nieuwe hypotheek als u een tijdje gaat huren.

Dubbele woonlasten
Beter dus om eerst te kopen en dan te verkopen? Een belangrijk voordeel is dan dat u zeker weet dát u kunt verhuizen en dat u alle tijd heeft om uw nieuwe woning op te knappen. Toch kan ook die volgorde nadelig zijn. Want u weet nog niet hoeveel winst u op uw oude woning gaat maken. En die winst bepaalt voor een deel in welke prijsklasse u een nieuwe woning kunt gaan zoeken en welk hypotheekbedrag u nog nodig heeft. Bovendien: als u eerst een woning koopt, heeft u twee huizen en betaalt u dubbele woonlasten. Geldverstrekkers willen zeker weten dat u die kosten kunt betalen, voordat zij u een nieuwe hypotheek verstrekken. Wel kunt u misschien een overbruggingskrediet krijgen om die kosten te kunnen betalen. Prettig is dat u geruime tijd de hypotheekrente voor beide woningen mag aftrekken.

Bespreek uw mogelijkheden
Eerst kopen of eerst verkopen? Het antwoord op die vraag hangt sterk af van uw mogelijkheden en uw kansen. Heeft u sterke aanwijzingen dat u uw woning snel verkoopt en heeft u geld genoeg om enige tijd dubbele woonlasten te betalen? Dan staat u er heel anders voor dan wanneer u een moeilijk verkoopbare woning heeft en de bank u geen overbruggingskrediet wil geven. Bespreek daarom met ons wat de financiële gevolgen zijn van de ene of de andere beslissing. Wij adviseren u bovendien over een nieuwe hypotheek en eventueel een overbruggingskrediet.