Een mooie financiële start voor uw kind

Een mooie financiële start voor uw kind

Natuurlijk helpt u uw kind zijn dromen waar te maken door mee te denken, advies te geven en allerlei voor- en nadelen te bespreken. Maar als puntje bij paaltje komt, moeten de plannen ook financieel haalbaar zijn. Als u hem ook op dat punt wilt helpen, begin dan al vroeg met sparen. Wat zijn de belangrijkste bestedingsdoelen om u op te richten?

Studie.
Studeren is belangrijk omdat het de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Maar de studietijd is een dure tijd, zeker als uw kind op kamers gaat. Voor zijn inkomen is de student aangewezen op de studielening, de bijbaan en uw bijdrage. Een aanvullende studiebeurs is er nog wel, maar alleen als u geen financiële ondersteuning kunt bieden. Deze beurs is bovendien betrekkelijk laag en loopt voor maximaal 4 jaar. Met een mooi spaarbedrag is uw kind financieel beter uit in zijn studententijd.

Wereldreis.
Voordat werk en gezin het leven van uw kind gaan beheersen, wil hij er misschien een half jaar of een jaar opuit trekken. Andere streken en andere culturen leren kennen is een waardevolle en leerzame ervaring. Maar ook duur. U maakt de plannen mogelijk door voor een gevulde spaarpot te zorgen.

Eigen huis.
Jonge mensen hebben moeite de koopwoningmarkt op te komen. Hun inkomen is vaak relatief laag en omdat zij nog geen huis hebben, hebben ze nog geen vermogen in de vorm van overwaarde. En als de jongere een studieschuld heeft, worden de kansen op een woning ook kleiner. Hij moet bovendien een deel van de aanschafsom zelf betalen en niemand weet of dat gedeelte in de toekomst misschien groter wordt. Betaalt u mee aan de eerste woning?

Denk aan de belastingregels
U kunt een spaarrekening openen op de naam van uw kind of op uw eigen naam. In het eerste geval kan uw kind zelf over het geld beschikken. Maar dan kan hij het ook op een manier besteden die u niet aanstaat. Voor uw vermogensbelasting maakt het niet uit op wiens naam gespaard wordt. Tot hij 18 jaar is rekent de Belastingdienst ook het vermogen op de spaarrekening van uw kind tot uw vermogen. Als u het geld op uw eigen rekening zet, kunt het gebruiken voor een eenmalige belastingvrije schenking aan uw kind. Een schenking tot €25.731 mag uw kind besteden zoals hij wil, voor een dure studie (minstens €20.000 per jaar, exclusief levensonderhoud) mag u €53.602 belastingvrij schenken. En een schenking tot €100.000 is belastingvrij als uw kind het besteedt aan de eigen woning.

Wilt u de toekomstdromen van uw kind helpen waarmaken? Wij bespreken graag met u hoe en hoeveel u voor hem kunt sparen.