Driekwart van de mkb-websites onvoldoende beveiligd
Van de ruim 500 duizend websites van het midden- en kleinbedrijf (mkb) die privacygevoelige informatie verwerken, is driekwart kwetsbaar voor digitale inbraak. Dat blijkt uit onderzoek van internetanalist Dataprovider.com, dat werd uitgevoerd in opdracht van De Volkskrant. Een op de vier websites in die kwetsbare groep loopt zelfs het risico dat kwaadwillenden rechtstreeks toegang krijgen tot de database met klantgegevens. Door open poorten, verouderde software en onbeveiligde verbindingen kunnen websites gemakkelijk gehackt worden.
Kleine organisaties
Nogal wat kleine organisaties verwerken privacygevoelige gegevens van klanten. Denk aan sportverenigingen, scholen, huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en kinderdagverblijven. Zij beschikken over telefoonnummers, rekeningnummers, burgerservicenummers, paspoortgegevens of gegevens over de gezondheid van cliënten. Als deze bedrijven gehackt worden, kan dat leiden tot reputatieschade en financiële schade.
Hoe verbetert u de beveiliging?
– Maak een professional verantwoordelijk voor de beveiliging.
– Maak regelmatig back-ups.
– Zorg voor updates van systemen en applicaties.
– Bedenk sterke gebruikersnamen en wachtwoorden.
– Installeer firewall, virusscanners en anti-malware.
– Laat werknemers hun apparaten vergrendelen.
– Versleutel de harde schijven.
– Versleutel verstuurde berichten en bijlagen van e-mails.
– Zorg voor fysieke beveiliging van ruimtes waar zich IT-appartuur bevindt.
Goede verzekeringen
Uteraard horen bij cyberveiligheid ook een goede verzekeringen. Een cyberverzekering is vrijwel altijd maatwerk en gaat hand in hand met een kritische blik op de manier waarop uw bedrijf de ICT beveiligt. Wij zitten klaar om de ins en outs van deze verzekering te bespreken en u te informeren over de mogelijkheden, de voorwaarden en de kosten. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen.