Denk na over de gevolgen van overlijden

Denk na over de gevolgen van overlijden

Wat er met uw bedrijf gebeurt als u overlijdt, hangt onder meer af van de rechtsvorm van uw onderneming. Bent u directeur grootaandeelhouder van een bv, dan gaan uw aandelen naar uw erfgenamen. Ook als u een eenmanszaak heeft, komen uw bezittingen en schulden toe aan uw nabestaanden. Zij moeten dan uw bedrijf voortzetten en krijgen te maken met de Belastingdienst en de boekhouding. Zijn ze daarop voorbereid? Weten ze bij wie ze aan kunnen kloppen voor hulp? En heeft u alle administratie zo goed op orde dat zij er wegwijs in worden?

Aandeel naar compagnons?
De situatie voor uw nabestaanden is anders als u samenwerkt met een of meer andere ondernemers in een VOF of maatschap. Dan hangt het af van uw onderlinge afspraken wat er met uw aandeel gebeurt. Als er bijvoorbeeld een overnamebeding is, heeft uw compagnon het recht om uw aandeel over te nemen. Uw nabestaanden mogen zich dan niet met de bedrijfsvoering bemoeien. Zij kunnen door uw compagnon worden uitgekocht, waardoor zij ineens over een geldbedrag beschikken. Maar zij hebben dan geen recht meer op andere inkomsten uit het bedrijf. Wilt u dat en willen zij dat?

Noodscenario
Afgezien van het vermogen in uw onderneming, moet u zich afvragen of uw bedrijf überhaupt kan worden voortgezet zonder u. Met veel (familie)bedrijven gaat het slecht als de oprichter overlijdt. De omzet daalt, banen gaan verloren en de overlevingskansen nemen af. Stel daarom een noodscenario op voor het geval u plotseling wegvalt. Wie neemt het roer over? Kan deze persoon al uw taken uitvoeren of moet hij of zij specifieke expertise inhuren? Weten uw nabestaanden wat uw plannen waren voor de korte en de lange termijn? En welke problemen speelden er die nog moeten worden opgelost?

Gezinsinkomen
Dan uw gezin. U wilt dat uw nabestaanden geen financiële problemen krijgen door uw overlijden. Misschien kunnen zij nog inkomsten uit het bedrijf krijgen of het bedrijf verkopen. Is dat genoeg om de klap op te vangen? Zo niet, heeft uw partner dan voldoende eigen inkomsten om het gezin draaiende te houden? Kijk niet langer weg, maar ga met ons in gesprek over financiële bescherming voor uw gezin als u onverhoopt komt te overlijden.