De voor- en nadelen van een oldtimer

De voor- en nadelen van een oldtimer

Er is iets te zeggen voor rijden in een oldtimer. Om te beginnen hoeft u geen nieuwe auto aan te schaffen en kunt u het geld daarvoor in uw zak houden. Een ander voordeel is de lagere wegenbelasting. Is de auto tussen de 26 en 40 jaar oud en rijdt hij uitsluitend op benzine? Dan betaalt u een kwart van de wegenbelasting met een maximum van 123 euro per jaar. En als uw auto ouder is dan 40 jaar, hoeft u zelfs helemaal geen wegenbelasting te betalen. Wel zijn aan dat belastingvoordeel enkele voorwaarden verbonden. Zo mag u in de maanden december, januari en februari niet met de auto rijden en moet u voor die periode het kenteken laten schorsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Alleen als u uitgerekend in een van die maanden voor een APK-keuring naar het keuringsstation moet rijden, mag dat.

Het eerlijke kostenplaatje
Voor het totale kostenplaatje moet echter wel het hele verhaal verteld worden. Want eerlijk is eerlijk: u bent met een oldtimer meer kwijt aan onderhoud. Tel eens op hoeveel u het afgelopen jaar heeft neergeteld voor het autoherstel. Dat kostenprobleem is wel een stuk kleiner als u zelf graag aan de auto sleutelt en misschien zelfs daarom de oldtimer heeft aangeschaft. Dan is het nog wel een nadeel dat reparaties lang kunnen duren omdat reserveonderdelen lastig te vinden zijn.

Wat de oldtimer ook duurder maakt, is het hogere brandstofverbruik. Zeker als u veel onderweg bent, pakt dat duur uit. Zijn die kosten uiteindelijk niet hoger dan de besparingen op de wegenbelasting?

Verzekering onder voorwaarden
Dan de verzekering. U bent verplicht een WA-verzekering af te sluiten, maar misschien wilt u ook een beperkt of volledig cascodekking voor uw kostbare bezit. Het goede nieuws is dat een oldtimerverzekering goedkoper kan zijn dan een gewone autoverzekering. Het minder goede nieuws is dat u vaak aan strenge voorwaarden voldoen voor u geaccepteerd wordt. Zo moet u vaak ook een auto hebben voor dagelijks gebruik en die bij dezelfde verzekeraar verzekeren. Er gelden bovendien vaak leeftijdsgrenzen en de waarde van de oldtimer moet met een recent taxatierapport aangetoond kunnen worden. Ook mag u maar beperkt met de oldtimer rijden. De voorwaarden verschillen per verzekeraar, laat ons uitzoeken welke aanbieder voor u het gunstigst is.

Vraag advies
Bent u in het bezit van een oldtimer en wilt u de auto zo goed mogelijk beschermen? Vraag ons dan naar de mogelijkheden om dit waardevolle bezit te verzekeren.