Cybercrime geen probleem voor mkb’ers?

Cybercrime geen probleem voor mkb’ers?

‘Mijn bedrijf is niet interessant voor cybercriminelen’, denkt 43% van de mkb’ers. Dat is vreemd, want de helft van de mkb-ondernemers heeft te maken gehad met een cyberincident. Criminelen kunnen gemakkelijk toeslaan, omdat kleine bedrijven hun online veiligheid vaak niet in orde hebben. Zo blijkt dat 16% van de mkb´ers geen back-up systemen gebruikt en dat bijna een kwart geen antivirussoftware heeft op alle systemen die in verbinding staan met internet.

De vijf meest voorkomende kwetsbaarheden zijn:

– Onzorgvuldigheid bij procedures en gebruik van wachtwoorden, back-up bestanden, inrichting en onderhoud.
– Slecht beveiligde routers en firewalls, waardoor het netwerkverkeer gewijzigd/afgeluisterd kan worden.
– Problemen met SSL-certificaten of webstatistieken die voor iedereen inzichtelijk zijn (gegevens van klanten, orders, wachtwoorden, facturen). Deze gegevens kunnen eenvoudig       misbruikt worden voor (identiteit)fraude en chantage.
– Achterstallig onderhoud aan mail en webservers, waarbij niet de laatste patches zijn geïnstalleerd, waardoor de server gemakkelijk overgenomen kan worden.
– Servers en websites blijken al gehackt. Als gebruikers naar deze server gaan, staat de browser dat niet toe, of in het ergste geval loopt de gebruiker een virus op.

ICT-beheerders luiden de noodklok
Maar liefst 6 op de 10 ICT-beheerders die het mkb als klant hebben, zien de risico’s wel. Zij vinden dat de digitale veiligheid van de mkb-bedrijven een stuk beter kan. Ook uit de Allianz Risk Barometer 2018 blijkt dat risico-experts wereldwijd zich zorgen maken. Maar liefst 40 procent van 1.900 ondervraagden uit tachtig landen vindt op dit moment cyberincidenten het belangrijkste risico voor bedrijven. In Nederland vindt zelfs 54 procent dat.

Wat kunt u doen?
Kijk niet langer weg, maar regel de cyberbeveiliging van uw bedrijf goed. Allereerst door te zorgen voor expertise, hetzij van eigen medewerkers of van externe partijen. Laat echter niet klakkeloos de verantwoordelijk over aan de expert, maar verdiep u ook zelf in de risico´s, laat u voorlichten en volg adviezen op. Goed nieuws: om het cyberbewustzijn te verhogen, trekt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid 1,2 miljoen euro uit om mkb’ers voor te lichten en te trainen.

Uiteraard laat u zich ook adviseren over de mogelijkheden, de voorwaarden en de kosten van een cyberverzekering. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.