Contract begrijpen, dan pas tekenen

Contract begrijpen, dan pas tekenen

Uit een recent onderzoek blijkt dat slechts 6 procent van de Nederlanders de contracten die zij ondertekenen helemaal goed begrijpt. Ruim tweederde begrijpt de tekst enigszins en maar liefst 24 procent geeft ruiterlijk toe het allemaal niet zo goed of zelfs helemaal niet te begrijpen. Gek is dat niet, want veel van die contracten staan bol van de juridische termen. Weet maar eens wat die precies inhouden.

Juridische problemen
In het onderzoek liet 45 procent van de ondervraagden weten wel eens een contract te hebben ondertekend waarvan hij de inhoud niet helemaal begreep en 14 procent van deze groep gaf toe dat er daardoor wel eens iets mis is gegaan. Deze mensen kregen bijvoorbeeld niet wat ze hadden verwacht of de kosten bleken hoger dan aanvankelijk gedacht. Zo´n 20 procent kwam terecht in een juridische procedure en bijna 10 procent bleek zelfs te zijn opgelicht.

Weet waarvoor u tekent
Het ondertekenen van een juridisch document heeft vaak grote financiële gevolgen. Vraag daarom altijd om een uitleg of een toelichting voordat u uw handtekening zet. U weet dan waar u aan vastzit en wat u kunt verwachten. Voor vragen over de koopovereenkomst kunt u terecht bij de notaris en uw arbeidscontract bespreekt u met uw werkgever. Weet u niet wie u kan helpen? Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u altijd een expert van de verzekeraar vragen om naar het contract te kijken.

Verzekerd voor juridische kosten
Een rechtsbijstandverzekering biedt niet alleen uitkomst bij vragen, maar ook als juridische geschillen niet onderling opgelost kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan conflicten op het gebied van wonen, consumentenzaken, verkeer en arbeidsrecht. Dan heeft u professionele juridische bijstand nodig. Steeds meer mensen zien de noodzaak om deze kosten te verzekeren. Wilt u weten of een rechtsbijstandverzekering voor u relevant is en voor welke geschillen dan een dekking nodig zou zijn? Wij adviseren u graag.