Betere kansen op de woningmarkt voor zzp’ers

Betere kansen op de woningmarkt voor zzp’ers

Een zzp’er kon altijd alleen maar een hypotheek krijgen als hij de cijfers van de laatste drie jaar kon laten zien. Door naar een langere periode te kijken, hadden de banken een stabieler beeld van de financiële mogelijkheden. Tegenwoordig zijn geldverstrekkers bereid verder te kijken. Zo nemen ze vaak ook het groeiperspectief van uw onderneming mee, de verwachting of uw bedrijf potentie heeft op de lange termijn. Ook wordt er gekeken naar uw kansen op de arbeidsmarkt als u als ondernemer niet slaagt. Als u naar verwachting snel weer aan de slag bent, is het risico voor de bank kleiner.

Al na een jaar hypotheek met NHG.
Niet alleen de banken hebben de mogelijkheden voor zzp’ers vergroot. Ook het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) de stichting die Nationale Hypotheekgarantie (NHG) toekent, heeft de zzp’er in het vizier. U kunt u tegenwoordig al in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG als u nog maar een jaar ondernemer bent. U moet nog steeds uw inkomensgegevens van de laatste drie jaar laten zien, maar u mag dat inkomen in de eerste twee jaar in loondienst hebben verworven en het laatste jaar als ondernemer. Wel moet u over eigen vermogen beschikken omdat u een deel van de financieringskosten zelf moet dragen.

Meer zekerheid, lagere maandlasten
Het voordeel van een hypotheek met NHG is zekerheid en lagere maandlasten. Hoe zit dat? Stel dat u door een echtscheiding of het overlijden van uw partner de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en de woning moet verkopen. Als de opbrengst onvoldoende is om uw hypotheekschuld mee af te lossen, heeft u een restschuld. Het WEW neemt deze restschuld dan over. Dat is zekerheid voor u, maar ook voor de geldverstrekkers. En omdat zij meer zekerheid hebben, zijn zij bereid u een korting te geven op de hypotheekrente.

Analyse en hypotheekadvies
De mogelijkheden voor zzp’ers om een hypotheek te krijgen, zijn verbeterd. Wilt u weten wat uw kansen zijn om een eigen woning aan te schaffen? Wij bespreken dat graag met u. Pakt de analyse gunstig voor u uit, dan adviseren wij u bovendien graag over een passende hypotheek.