Bedrijfsmiddelen kopen of leasen?

Bedrijfsmiddelen kopen of leasen?

Als u bedrijfsmiddelen wilt aanschaffen, kunt u de klassieke weg bewandelen en bij de bank aankloppen voor een lening. Maar banken stellen heel wat voorwaarden aan zo’n financiering en u moet dan ook met een goed doordacht plan komen, waarin de consequenties van de investering becijferd zijn.. Een nadeel van lenen is dat de kosten voor rente en aflossing hoog kunnen oplopen.

Financiering met eigen middelen
Is uw financiële situatie zodanig dat u de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen zelf kunt financieren, dan lijkt koop de beste optie. Voordeel: u hoeft geen rente of leasekosten te betalen. Maar het geld dat u investeert, is weg en kan niet voor iets anders gebruikt worden. Andere investeringen moeten dan misschien achterwege blijven.

Financiële lease
De derde mogelijkheid om bedrijfsmiddelen aan te schaffen is lease. Daarbij heeft u twee mogelijkheden: financiële lease en operationele lease. Bij de eerste vorm beschikt u wel direct over de benodigde bedrijfsmiddelen, maar ze gaan als eigendom pas over op uw bedrijf als het leasecontract afloopt en het aankoopbedrag is afbetaald. Het is belangrijk in de leaseovereenkomst goed vast te leggen wie er verantwoordelijk is voor onderhoudskosten, reparatiekosten en verzekeringskosten. Gebeurt dat niet, dan kunt u voor onaangename verrassingen komen te staan bij schade of diefstal. Een voordeel van financiële lease is dat u daarvoor vaak sneller groen licht kunt krijgen dan voor een lening.

Operationele lease
Bij operationele lease schaft u de bedrijfsmiddelen aan, maar de leasemaatschappij blijft volledig eigenaar en is als zodanig verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en verzekeringen. U betaalt maandelijks een vast bedrag om alle kosten te dekken. Vaak heeft u aan het einde van de looptijd van het contract een koopoptie tegen de restwaarde. Als u de aanschaf financiert uit eigen middelen, met een lening of met financiële lease, dan komen de bedrijfsmiddelen op uw balans te staan. Bij operationele lease is dat niet het geval.

Wat is voor u de beste manier om nieuwe bedrijfsmiddelen aan te schaffen? Dat is vooral iets om te bespreken met uw accountant. Maar ook wij kunnen fungeren als klankbord en wij adviseren u graag over de hoe u uw bedrijfsmiddelen kunt verzekeren.