Alert zijn op herfstrisico’s

Alert zijn op herfstrisico’s

Uw woning

Inbraak. Uit criminaliteitscijfers blijkt al jaren dat het aantal inbraken stijgt in de donkere herfst- en wintermaanden. Een onverlichte woning betekent dat er niemand thuis is. Een inbreker ziet dan al snel dat hij zijn slag kan slaan. Ook zijn er minder mensen op straat die inbrekers kunnen betrappen.

Brand. In het najaar en de winter ontstaat sneller brand in woningen dan in de zomermaanden. Open haard, ongeveegde schoorstenen, pellet- of houtkachels en kaarsen zijn belangrijke veroorzakers van brand.

Storm. Een flinke najaarsstorm kan behoorlijke schade aan uw woning veroorzaken. Kunt u dan rekenen op uw opstalverzekeraar? Ja, maar meestal wordt schade pas vergoed als de windkracht hoger was dan 7.

Het verkeer

Laagstaande zon. In de herfst kunt u zowel ´s ochtends als ´s middags te maken krijgen met een laagstaande zon die u kan verblinden.

Slecht weer. Autorijden in een flinke regenbui is niet zonder gevaar. Als de regen zeer hevig is, kan het zicht teruglopen tot 50 meter. Ook is de kans op aquaplaning groter, waardoor u in een slip kunt raken. Ook mist kan verraderlijk zijn en maakt autorijden een stuk lastiger.

Duisternis. Veel mensen hebben moeite met rijden in het donker. Het is belangrijk dat u zich goed kunt oriënteren. Gebruik referentiepunten als de auto voor u en markeringen, reflectoren en verkeersborden naast de weg. Laat u niet afleiden, focus u op uw eigen weghelft en rijd rustig. En uiteraard heeft u uw verlichting laten nakijken bij de garage.

Verklein de risico´s
Het is goed om ieder jaar even stil te staan bij de terugkerende herfstrisico´s. Alert zijn op wat er kan gebeuren, scheelt al enorm. Ga ook eens na of u genoeg doet om inbraak en brand te voorkomen. En verklein de verkeersrisico´s door bij slecht weer uw rijstijl aan te passen. Rijd niet te hard, houd voldoende afstand en voorkom dat u abrupt moet remmen. En schaf op tijd winterbanden aan.

Uw verzekeringen
De verhoogde kans op schade is een goed aanleiding om ons te laten checken of uw auto en uw woning nog goed verzekerd zijn.