Alcoholcontrole op het werk, mag dat?

Alcoholcontrole op het werk, mag dat?

De belangrijkste reden om alcoholbeleid binnen een bedrijf te introduceren is het vergroten van veiligheid op de werkvloer. Maar vaak willen werkgevers ook alcoholgebruik onder de aandacht brengen in verband met verzuim en productiviteitsverlies. Logisch. Werkgevers zijn zo’n 1,7 miljard euro per jaar kwijt aan kosten voor ziekteverzuim en verminderde productiviteit door alcoholgebruik.

Alcoholtest mag niet zomaar
Als uw werknemers verantwoordelijk en precies werk doen, zult u meestal wel op begrip kunnen rekenen als u op alcoholgebruik wilt letten. Strenge regels en een alcoholverbod zijn dan vaak gewoon nodig. Testen op alcoholgebruik is echter niet zomaar toegestaan. Een test is namelijk een directe inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Deze maatregel mag daarom alleen als deze in verhouding staat tot het risico. Ook moet de Ondernemingsraad de test noodzakelijk vinden om problemen te voorkomen.

Creëer draagvlak
Wilt u alcoholbeleid inzetten met het oog op de gezondheid en inzetbaarheid van uw medewerkers? Dan is draagvlak creëren lastiger. Om te voorkomen dat alcoholbeleid overkomt als wantrouwen en bemoeizucht, moeten medewerkers begrijpen waarom het noodzakelijk is. Laat weten dat het u vooral gaat om een groter bewustzijn van wat alcohol doet met de gezondheid en het functioneren. Ook moet duidelijk zijn dat alcoholproblemen niet leiden tot ontslag, maar bespreekbaar zijn. U bent bereid uw medewerkers te begeleiden of door te verwijzen naar gerichte hulpverlening.

Medewerkers willen duidelijkheid
Hoe ziet goed alcoholbeleid eruit? Medewerkers moeten vooral weten wat zij kunnen verwachten. Regels opstellen over de beschikbaarheid van alcohol op het werk, is daarom de eerste stap. Wanneer mag er geschonken worden, wanneer niet? Verder moet duidelijk zijn wanneer u welke disciplinaire maatregelen treft en hoe u toezicht houdt op alcoholgebruik. Richt uw beleid niet alleen op de zware drinkers. Juist de grote groep die matig drinkt, veroorzaakt de grootste kosten. En evalueer uw alcoholbeleid regelmatig.

Inkomensverzekeringen doorlichten
Gaat u uw gezondheidsbeleid aanpassen door ook aandacht te geven aan alcoholgebruik? Dan is dat een goed moment om ons in te schakelen om ook uw verzuimverzekering, WGA-verzekering en ongevallenverzekeringen door te lichten. Maak gerust een afspraak.