Agrariërs oververzekerd door btw-plicht?

Agrariërs oververzekerd door btw-plicht?

Dat de landbouwregeling verdwenen is, heeft tot gevolg dat u als landbouwer, tuinbouwer, bosbouwer en veehouder btw-plichtig bent. U moet nu over uw goederen en diensten btw heffen en afdragen. Maar de btw die u betaalt bij de aanschaf van goederen en diensten die nodig zijn voor het uitoefenen van uw bedrijfsactiviteiten, kunt terugvragen.

Verzekerd bedrag kan omlaag
Wat u zich als agrariër misschien niet realiseert, is dat de btw-plicht ook tot gevolg kan hebben dat u oververzekerd bent. Hoe zit dat? U spreekt voor veel verzekeringen een bepaald verzekerd bedrag af. Dat bedrag is gebaseerd op wat de verzekeraar aan schadevergoedingen denkt uit te moeten keren bij een totale schade. Tot dit jaar zou u bij het vervangen van bijvoorbeeld productiemiddelen het aanschafbedrag + de btw kwijt zijn. Maar nu u de btw terugkrijgt, hoeft dat stukje niet meer verzekerd te worden. Als er met het btw-bedrag geen rekening gehouden hoeft te worden, kan de schadevergoeding lager uitvallen. Dat betekent dat ook het verzekerde bedrag kan en daarmee ook uw premie.

Alle verzekeringen doorlichten
De btw-plicht is een mooie gelegenheid om al uw bedrijfsverzekeringen weer eens door te laten lichten. Wij gaan graag het gesprek met u aan. Behalve naar de verzekerde bedragen, kijken we ook of de dekkingen nog passen bij uw huidige risico’s. En we gaan na of er nog risico’s zijn die u niet heeft afgedekt. Als u zich beter en voordeliger kunt verzekeren, hoort u dat direct van ons.