Afzien van een rechtszaak vanwege de kosten?

Afzien van een rechtszaak vanwege de kosten?

De Raad voor de Rechtspraak kwam onlangs met het bericht dat er sinds een paar jaar minder rechtszaken worden gevoerd. In 2016 werden er bijna 1,6 miljoen zaken afgehandeld, in 2017 waren dat er nog ruim 1,5 miljoen. De oorzaak van de daling ligt deels aan het feit dat de economische crisis voorbij is. Daardoor is het aantal conflicten over wanbetaling en ontslag afgenomen. Ook is er een trend dat er bij juridische geschillen wordt bemiddeld. De rechter kan dan buiten beeld blijven.

Griffierechten te hoog
Toch ziet de Raad ook een minder positieve ontwikkeling: veel mensen zien af van een juridische procedure vanwege de kosten. Met name de griffierechten worden vaak te hoog gevonden. Griffierechten zijn de kosten voor de behandeling van een zaak door de rechter. Het bedrag is onder meer afhankelijk van het soort zaak. Maar de verhouding tussen de kosten en het financiële belang van de zaak is soms zoek. Als iemand een conflict heeft over een rekening van 700 euro, kost een gang naar de rechter ruim 200 euro aan griffierechten. Bij verlies van de zaak verdubbelt het bedrag, omdat dan ook de griffierechten van de andere partij moeten worden betaald. Met zo’n financieel risico en al het gedoe dat er nog bijkomt, zien veel mensen af van een rechtszaak.

Altijd eigen bijdrage
Misschien denkt u dat u gesubsidieerde rechtsbijstand kunt krijgen en zich dus geen zorgen hoeft te maken over de kosten. Maar of u recht heeft op gesubsidieerde rechtshulp hangt af van uw inkomen en uw vermogen. Bovendien moet u altijd een eigen bijdrage betalen die tussen de €196 en €849 ligt. Krijgt u geen gesubsidieerde rechtshulp en moet u zelf een advocaat inschakelen? Dan betaalt u hem of haar wel €200 tot €250 per uur.

Juridische hulp
Gemiddeld krijgen Nederlandse huishoudens eens in de 10 jaar te maken met een conflict waarbij juridische bijstand nodig is. Als u af moet zien van een proces omdat de kosten te hoog zijn, zou dat heel jammer zijn. Laat ons u daarom adviseren over de mogelijkheden om u voor rechtsbijstand te verzekeren. Want met een rechtsbijstandsverzekering kunt u rekenen op juridische hulp, advies en vergoeding van kosten die u maakt als het aankomt op een rechtszaak. U kunt dan met vertrouwen een proces tegemoet zien.