Acquisitiefraude nog steeds een probleem

Acquisitiefraude nog steeds een probleem

Een factuur die eigenlijk een aanbieding is (spookfactuur), of een telefoontje over een vermelding in een bedrijvengids. U weet niet precies waar op slaat, maar gaat erop in om er maar vanaf te zijn. En dan blijkt u het slachtoffer te zijn geworden van acquisitiefraude. U bent op het verkeerde been gezet doordat de fraudeur essentiële informatie heeft weggelaten, heeft verborgen of op een onduidelijke wijze heeft gepresenteerd. De schade kan flink in de papieren lopen.

Alarmbel
Acquisitiefraude voorkomt u door alert te zijn. Er moet een alarmbel gaan rinkelen als:

– u per e-mail een verzoek krijgt om geld over te maken naar een onbekend rekeningnummer.
– een onbekende partij vraagt om bedrijfsinformatie die u liever niet met iedereen deelt.
– u per e-mail het verzoek krijgt een offerte uit te brengen, zonder dat daarover eerst telefonisch contact is geweest.
– een zakelijke relatie per e-mail een nieuw rekeningnummer doorgeeft.
– u een factuur ontvangt en u niet goed begrijpt waar die voor is.
– u benaderd wordt over een abonnement in een bedrijvengids.

Identiteitsfraude
U kunt ook het slachtoffer worden van criminelen als uw website gebruikt wordt voor identiteitsfraude. Voorkom dat door een Google Alert in te stellen, waarmee u automatisch zoekt op de naam van uw bedrijf. U krijgt dan een melding zodra de naam van uw bedrijf op internet genoemd wordt. En meld u aan voor de Domeinnaam Bewakingsservice van SIDN of een vergelijkbare dienst.

Do’s en don’ts
Betaal nooit als u acquisitiefraude vermoedt. Door te betalen erkent u als het ware het bestaan van een rechtsgeldige overeenkomst. Het is dan lastiger onder de betaalplicht uit te komen. Vraag daarom eerst altijd naar relevante documenten betreffende de (spook)factuur. Meld de fraude(poging) bovendien bij fraudehelpdesk.nl en doe aangifte te bij de politie. Misleidende handelspraktijken zijn namelijk verboden. Uw rechtspositie is wat dat betreft verbeterd, want de fraudeur moet aan kunnen tonen dat hij u wél juist en volledig heeft geïnformeerd. Als hij gepakt wordt kan hij twee jaar celstraf krijgen.

Verzekerd van rechtsbijstand
Het kan toch nog lastig zijn om de fraudeur aan te pakken. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kunt u in dat geval juridische hulp en advies krijgen. Ook bij andere conflicten kan deze verzekering een uitkomst zijn. Meer weten? Wij bespreken met u graag welke rechtsbijstandverzekering voor uw bedrijfssituatie relevant is.